Algemeen

Wat staat er allemaal beschreven in het bouwrapport?

Het voeren van onderhandelingen met betrekking tot de aankoop van vastgoed is nooit een pretje. Dit niet in het minst omdat er toch wordt onderhandeld over een meer dan significant bedrag. Het kan daarom ook nooit kwaad om over wat extra drukkingsmiddelen te beschikken. Voor heel wat mensen die een (eerste) woning kopen geldt dat ze daarvoor eigenlijk veel te veel betalen. Dit simpelweg omdat ze zich niet bewust zijn van bijvoorbeeld de omstandigheden en de prijzen op de markt. Mede omwille van deze reden kan het interessant zijn om het bouwrapport mee in de strijd te kunnen werpen. Dit bovendien ook omdat in dit rapport duidelijk wordt aangegeven of er mogelijks sprake is van bepaalde schade of niet die mee in overweging moet worden genomen. Hoe dan ook, het kan zeker de moeite waard zijn om meer te ontdekken over het bouwrapport.

Wat staat er allemaal in het bouwrapport?

Het bouwkundig rapport is eigenlijk de conclusie van de inspecteur na het uitvoeren van een bouwkundige inspectie. Dit betekent concreet dat onder meer het volgende in het rapport staat:

1. Hoe het is gesteld met het onderhoud van de woning;

2. Of er sprake is van bepaalde (zichtbare) schade in het pand of niet;

3. Met welke kosten je op korte termijn rekening moet houden;

4. Wat de mogelijke kosten op iets langere termijn zullen zijn;

Het bouwrapport geeft je dus niet alleen maar aan of er sprake is van schade in het pand. Daarnaast voorziet ze je van een uitstekende indruk met betrekking tot de gemiddelde kosten waar je mee kan worden geconfronteerd op zowel korte als langere termijn. Dit is zeer belangrijk om rekening mee te houden. In het bijzonder voor jonge mensen die bijvoorbeeld voor het eerst vastgoed kopen geldt doorgaans dat ze al hun spaargeld in de woning investeren. Dat kan als gevolg hebben dat er niet veel meer over zal blijven voor eventuele onvoorziene uitgaven die moeten worden gemaakt. Voorkom dus slapeloze nachten en kies er altijd voor om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren. Zo ben je er zeker van dat er geen lijken uit de kast zullen vallen.

Waarom is een bouwrapport zo interessant?

Het bouwrapport is interessant omdat ze mee kan worden opgenomen in de onderhandelingen. Blijkt uit het rapport dat er sprake is van bepaalde schade aan het pand? Of zijn er bepaalde kosten waar je op korte termijn rekening mee moet houden? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze je kunnen helpen om de kosten voor het kopen van het pand te drukken. Het spreekt voor zich dat, dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen is.

Hoeveel kost het laten opstellen van een bouwrapport?

Er worden in principe geen aparte kosten aangerekend voor het opstellen van een bouwkundig rapport. Dit betekent concreet dat je alleen maar betaalt voor het laten uitvoeren van het onderzoek. De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht zijn afhankelijk van de grootte van het pand dat moet worden gecontroleerd. Des te groter het pand, des te meer werk en des te hoger ook de kosten zullen uitvallen. De gemiddelde kosten voor een bouwkundige keuring zijn gelegen ergens tussen de 300 en 500 euro. De kosten voor het opstellen van een bouwrapport zijn hier dus bij inbegrepen.

Similar Posts