Meubilair

Panelen op maat met verschillende structuren

De keuze voor houten panelen op maat wordt niet alleen genomen op basis van de duurzaamheid die het materiaal te bieden heeft. Het gaat ook om de prachtige structuren die er te zien zijn op zulke panelen op maat. De houtsoort heeft daar invloed op, maar ook de manier waarop de panelen in elkaar zijn gezet. Om de benodigde grootte voor de panelen te krijgen moeten er delen hout aan elkaar worden verlijmd.

Wel zo dat de houtstructuren mooi doorlopen

Het samenstellen van panelen op maat gaat verder dan het verlijmen en moet er rekening gehouden worden met de houtstructuur. Vooral bij doorgaande panelen op maat moet er zorg mee omgesprongen worden zodat het paneel als een stuk massief hout zal ogen. De aanwezigheid van noesten is afhankelijk van de houtsoort. Daar zijn er specificaties voor waar het gebruik van zulke panelen op maat van zal afhangen. Voor tafelbladen zorgen noesten voor een apart effect. Ze kunnen ook worden gevuld waardoor hun aanwezigheid in het hout wordt benadrukt. Naast doorgaande panelen op maat, zijn er ook kopshouten, vingerlas en visgraat panelen op maat verkrijgbaar. Omdat die weer verschillend in elkaar zitten dan doorgaande panelen, zal dat zichtbaar zijn in hun houtstructuur.

De bewerking heeft grote invloed op de structuur

Wanneer de panelen op maat eenmaal in elkaar zijn gezet, zullen ze nog verder bewerkt worden. Het gladschuren kan plaatsvinden met verschillende korrelgroottes waardoor de houtstructuur meer of juist wat minder benadrukt wordt. Ook de randen en zijkanten van de panelen kunnen naar wens van de afnemer wordt afgewerkt. Niet alle panelen op maat worden na het plaatsen voorzien van een laag verf of olie. Een donkere laklaag zal veel van de houtstructuren bedekken. Houtolie heeft als voordeel om naast het bieden van de nodige bescherming, ook het accent van de structuren te vergroten. Bij het uitkiezen van panelen op maat moet er dus met al deze factoren rekening worden gehouden.

Similar Posts