Vloeren

Hoe moet je een houten vloer onderhouden en reinigen?

Je hebt een huis gekocht en er lag al een houten vloer in. Wat een mazzel! Houten vloeren zijn namelijk duur en een echte aanwinst voor je woning, welke interieurstijl je ook van houdt. De houten vloer is veelzijdig, duurzaam en tijdloos. Maar je moet er wel goed voor zorgen. Het is niet zoals een tapijt of een kliklaminaat waar je eens in de zoveel tijd een dweil overheen haalt. De houten vloer moet je onderhouden op drie manieren:

  • dagelijks of bijna dagelijks
  • wekelijks
  • om de zoveel jaar

Elke van de bovenstaande tijdsbestekken vragen om een bepaalde soort reiniging. Natuurlijk kun je het ook minder vaak doen maar de vloer slijt dan sneller. En hoewel hout een duurzaam materiaal is, kan het indien het is versleten snel zijn bijzondere uiterlijk verliezen.

Dagelijks onderhoud

Zand en kleine steentjes zijn de grootste boosdoeners voor houten vloer. Je moet zien te voorkomen dat dit de toplaag van de vloer beschadigt. Daarvoor is het belangrijk om zeer geregeld te stofzuigen of te vegen. Vegen is makkelijker en zachter voor je vloer, maar stofzuigen pakt vaak meer stof en vuil op dan een bezem. Als je de bezem gebruikt dan blijft er immers altijd een beetje vuil achter. De keuze is aan jou maar de stofzuiger wint veel aan populariteit de laatste jaren. Dit doe je dagelijks of om de dag, om te voorkomen dat het vuil krassen maakt in het hout. 

Houten Vloer

Wekelijks onderhoud

Hout kan water absorberen. Het is dus niet goed om grote plassen water over je houten vloer te gooien als je deze wil reinigen. Wees spaarzaam met het water door bijvoorbeeld een dweil goed uit te wringen of speciale vloerdoeken te gebruiken. Gebruik ook geen hard en bijtend schoonmaakmiddel. Gebruik het liefste alleen schoonmaakmiddel dat specifiek is bedacht voor dit type vloer. 

Olie of wax

Een houten vloer moet je tot slot af en toe in de olie of wax zetten. Zo voorkom je lelijke blijvende schade aan het hout.

Similar Posts