gezondheid

waar moet ik een melding maken van legionella

melding legionella

Legionella pneumophila, vaak kortweg Legionella genoemd, is de meest beruchte soort binnen het geslacht van Legionella bacteriën. Jaarlijks vinden een flink aantal besmettingen met deze bacterie plaats, daar deze zeer vaak aanwezig is in het leidingwater. In kleine concentraties kan dit geen kwaad. In grotere hoeveelheden kun je er echter ziek van worden. Dat noemen we legionellose. Een milde infectie, die lijkt op een flinke griep, wordt legionellagriep of pontiackoorts genoemd. De ernstige variant, de veteranenziekte of legionairsziekte, gaat gepaard met een fikse longontsteking en is dodelijk. Hoewel niet van mens op mens overdraagbaar, is het wel van belang dat er bij een uitbraak van Legionella in het leidingwater van je bedrijf of instelling een melding wordt gemaakt. Voor de veiligheid van jezelf en anderen.

melding legionella

Hoe weet ik of er (teveel) Legionella in mijn leidingen zit?

Alleen door minimaal halfjaarlijks de (voor prioritaire instellingen) verplichte Legionella monstername te laten uitvoeren, weet je of er een teveel aan kolonievormende eenheden (kve’s) Legionella in de tappunten van je leidingwater leven vóórdat er besmettingen optreden. Het aantal monters wat hierbij wordt genomen staat in verhouding met het aantal tappunten, zodat een goed beeld van het hele gebouw kan worden gecreëerd. Als hierin Legionella wordt aangetroffen wordt een serotypering gedaan. Als het Legionella pneumophila betreft die de grens overschrijdt, wordt u direct geïnformeerd om passende maatregelen te treffen. Melding maken van Legionella kan daar één van zijn, maar je hebt niet in alle gevallen meldplicht. Uiteraard dien je wel altijd maatregelen te treffen om verspreiding van de bacterie in te perken en besmettingen te voorkomen.

Hoe en waar maak ik melding van Legionella?

Wanneer de norm van 100 kve per liter wordt overschreden, moet je maatregelen nemen. Als er meer dan 1000 kve per liter leidingwater aanwezig zijn, moet je dit melden aan de ILT. Dat is de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit kan via een formulier op de website van het ILT. Ook als bij een volgende meting de 1000 kve per liter weer wordt overschreden dien je opnieuw een melding in. De ILT stuurt de melding voor je door naar de GGD in jouw regio.

Als het zwem- en badwater betreft dient vanaf 100 kve per liter een melding Legionella te worden gemaakt bij de provincie en vanaf 1000 kve per liter eveneens bij het ILT.