Woning en Tuin

Hoe verduurzaam ik mijn huis?

Om wonen een beetje leuk te maken, hou je je maandelijkse vaste lasten het liefst zo laag mogelijk. Helaas is dit niet bij iedereen mogelijk, omdat ze nou eenmaal kampen met hoge energie en gasprijzen. Een manier om dit aan te pakken is door je huis te verduurzamen, maar hoe pak je dit eigenlijk aan? In deze blog lees je welke verschillende stappen jij kan zetten om je woning te verduurzamen.

Schaf een warmtepomp aan

Een warmtepomp is een pomp die warmte uit de lucht haalt en dit gebruikt om je woning mee te verwarmen. Een warmtepomp werkt als het ware als een omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt de koude lucht uit een ruimte om de koelkast te verkoelen, en een warmtepomp haalt juist warmte uit de lucht om je huis te verwarmen. Met een warmtepomp kan je per jaar tot wel €350 besparen op je energierekening in een gemiddelde hoekwoning.

Isoleren!

Isolatie is misschien wel een van de belangrijkste eerste stappen. Als je bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaft maar je woning is nog niet goed geïsoleerd, dan verlies je alsnog veel duurzaam verkregen warmte. Isoleer je woning met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dakisolatie. Spouwmuurisolatie is binnen een dag aan te brengen en is binnen een paar jaar terugverdiend. 

Glasisolatie

Glasisolatie in de vorm van enkel glas vervangen voor dubbel glas en eventueel het aanbrengen van HR folie kan je ook veel geld opleveren. Glasisolatie levert je niet alleen geld op op den duur, maar het verbetert ook je wooncomfort. Je hebt namelijk geen last mee van tocht of condens wat je huis binnendringt. 

Hoe weet je wat dit precies opbrengt?

Al deze verbeteringen leveren je op den duur geld op. In eerste instantie zijn het echter alleen maar investeringen die je geld kosten. Hou dus in je hoofd dat het je uiteindelijk geld gaat opleveren. Online zijn er veel rekenhulpjes te vinden waarmee je concreet kan uitrekenen wat bepaalde verduurzamende investeringen jou kunnen opleveren op lange termijn. Daarnaast kan het verduurzamen van je huis je een groener energielabel opleveren. Een groener energielabel verhoogt de waarde van je huis wanneer je deze zou willen verkopen.

Similar Posts